Den stora bettfrågan

Jag har hört så himla mycket skit om pessoat. "Det är ett hävstångs bett det är bara dåligt för hästen". "Hästen kommer inte kunna gå bra om du byter bett". "Hur kan du rida på pessoa är du dum i huvet eller" osv osv.
Jag rider med pessoa på Rudy för att hon blir stark och lång. Detta bett fungerar super för mig. För jag slipper allt slitande i munnen som jag ibland behöver göra när jag rider på rakt, tvådelat eller tredelat. Alla har såklart sina åsikter om olika bett typer men tycker ni inte att ryttaren till hästen ska avgöra med hjälp av tränare vilket bett hästen ska ridas med? Jag böt till pessoa för att bara prova om hon gick bättre på det. Min tränare sa att jag skulle rida med det men att sträva efter att rida med vanligt tredelat. Jag red då med pessoa ett tag i höstas sen böt jag till tredelat och då fungerade det bra. Nu i vintras böt jag tillbaka till pessoa för hon blev så himla pigg och stark och har sen dess hållt kvar mig på det. Ska nu igen börja varijera mellan olika bett. Ska även prova ett pelham nån gång.

Så nu behöver inte ni läsare som rockar fråga varför jag rider på pessoa. Men fråga gärna massa annat för det är bara super kul!

Pessoa                                                            tredelat

Kommentarer
Postat av: maria

För att pessoat inte ska vara så starkt för hästen kan du sätta dit ett delta då hävstångseffekten blir lite mildare!

Har läst överallt om att pessoat ger flera signaler till hästen och att det trycker hästen i nacken, du kan ju alltid prova med pelham, det fungerar bra på min sköthäst då hon är lite stark :)

Ha deeeeeee

2011-03-11 @ 14:02:33
URL: http://mariafoto.devote.se
Postat av: Sara Carlsson

Jag tycker att man inte ska lyssna så himla mycket på vad "folk" säger, utan se vad som ens häst trivs på :)



Bettspecialister och tandläkare bör man nog lyssna på ifs :)

2011-03-11 @ 17:21:45
URL: http://carlssonpataket.blogg.se/
Postat av: Sarah

pröva pelham! funkar super på min stora galning till häst .. han har en tendens att bli skit stark ute, haha!



Såklart att man strävar efter att rida på ett så milt bett som möjligt, men alla hästar funkar tyvärr inte på det. Pessoa är själv inget bett jag skulle stoppa in i min hästs mun men nu är det inte min häst vi pratar om utan din! Så länge hästen mår bra ska det säkert inte vara ngn fara! :)

2011-03-29 @ 19:23:47
URL: http://sarahhedengren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0