ang. Mugg!

Maya skrev tidigare igår ett inlägg där hon nämne att sin ponny fått mugg, Så jag tänkte skriva ihop ett litet inlägg om just mugg. Hur man ska försöka behandla för att få bort, konsekvenser & hur de kommer till osv.

Till att börja med att berätta så är Mugg en sorts hudinflammation i karleden på hästen som beror på en sårinfektion. Huden i karleden är tunn och känslig och hålls den inte ren så uppstår det lätt småsår, vilket kan leda till större sår och allvarligare sjukdomar. Det finns flera olika sätt hur man upptäcker symptomen på en häst men de vanligaste är b.la sårskorpor i karleden, men ibland så uppstår även värme och svullnad på grund av att infektionen sprider sig.

Det som orsakar mugg är att huden runt om karleden är ett tunnt skydd mot oönskade bakterier ich äckel saker som djuren inte vill ha in i deras kroppar, men detta ''skydd'' kan brytas om huden blir fuktig eller våt samt sårig. Huden kring karleden blir lätt infekterad av bakterier då den är tunn och därför extra känslig för detta.

Om muggen inte behandlas i tid kan följderna bli  att det sprider sig uppåt på hästens skenben, då kallas sjukdomen rasp.  * taget från bukefalos hemsida * En vanlig komplikation är lymfangit. Lymfangit innebär att lymfkärlen i hästens ben inflammerats. Lymfkärlen transporterar normalt bort vätska från vävnaderna. Vid en inflammation i lymfkärlen sker inte detta. Då samlas vätska i hästens ben som sväller kraftigt. Tillståndet kan bli kroniskt om det inte behandlas i tid. Hästen får ett så kallat elefantben.

Men dock det största som brukar ske pga muggen är att de går så långt så att hästen blir halt då småsåren blivit större och skaver när den rör sig. Den smärta brukar gå över med rätt behandling och omvårdnad på c.a 1-2 veckor.

Att tänka på är att kolla karlederna lite då och då under regniga perioder. Spola av om karlederna är allmänt smutsiga, och om hästen gått på saltiga underlag (som nu i vinter) Spola gärna av benen med.  Håll även koll så att inte boots, skydd m.m skaver eller sitter för tight.

Att behandla mugg är bara en fråga om mån och tid. Tvätta av karlederna med mild tvål och gnugga tills de små sårskorporna lossnar ( bakterierna sitter under skorporna). Efter det är de bäst att smörja in med en mjukgörande salva så att huden håller sig ren & fin. Jag själv brukar använda equlines Equibalm salva! Den är tiktigt bra och finns att köpa i butiker för inte alls mycket. slänger in en bild på de när jag hittar en!


  två exempel på mugg

hoppas inlägget gav er läsare något :)


Kommentarer
Postat av: Rosanna Zimdahl

sv ååh tack! :)

2010-12-12 @ 08:29:05
URL: http://hastdiggaren.blogg.se/
Postat av: hanna

Bra inlägg! Enligt flera danska och tyska studier är fel foderstat den största källan till mugg, som så mycket annat. Fel foder, framförallt för kraftigt kraftfoder och fel sorts mineraler ger hästen känsligare hud och sämre imunförsvar. För att bota mugg som redan uppkommit är det lika viktigt att se över vad hästen får i sig som det är att hålla benen rena!

2011-03-30 @ 09:50:16
URL: http://jsundberg.blogg.se/
Postat av: lovisa

Hej är allt bra?:)

tänkte bara tipsa dig om en tävling på min blogg!

du kan vinna en valfri one piece från chillunited.se värde 699-1299kr! tävlingen avslutas IMORGON så idag är sista chansen att delta :)

om du vill vara med klicka på länken: http://lavitadilovisa.blogg.se/2011/march/vinn-valfri-one-piece.html#comment

2011-03-30 @ 10:42:03
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0